E települési találkozók mindegyike egyben kulturális esemény is, ahol a 14 érintett település képviselői számára a fogadó település bemutatja önmagát, majd ezt követően kerül sor arra, hogy a település által előkészített területen minden település az általa hozott, a saját Rákóczi fájának megfelelő csemetét közös program keretében elülteti.

Az így kialakított terület a jövőben a Rákóczi emlékpark nevet viseli és minden település tartósan és hosszútávon gondoskodik az oda elültetett települések fáiról és neveli azokat. Ez is módszer arra, hogy Rákóczi fejedelemmel kapcsolatos hagyományt megőrizzük és amikor már az eredeti Rákóczi fa netán nincs az élők sorában, akkor az újon létrehozott park ezt az emléket tovább élteti. Romhány település volt az első országos találkozó házigazdája.

A legutóbbi Rákóczi fák településeinek találkozója Balatonakarattyán volt, ahol egy meglevő közpark fái közé került elültetésre az érkező települések által hozott csemete. Az általuk Rákóczi fa hagyomány már csak egy csonkhoz kötődik, amely hajdanán óriás mogyoró fa volt.

Bácsborsód Rákóczi fája kocsányos tölgy, ezért az ilyen találkozóra igyekszünk ezt a fa fajtát elvinni és ott elültetni. Mivel nem minden talaj alkalmas ehhez a fa fajtához, ezért a megelőzőekben a sajósenyei találkozóra kislevelű hársfát vittünk, az ő Rákóczi fájuk hársfa.

 

    

Az alábbi meghívón látható az érintett 14 település megnevezése, a fenti csatolt fotók a tárgyévi sajósenyei és a lenti fotók pedig a balatonakarattyai faültetést mutatják be.

 

Bácsborsódon valaha 3 óriás kocsányos tölgy állt, azonban egy közülük kiszáradt, melynek csak a száraz törzsét hagytuk meg, hogy rögzítse a 3 fa létét. A jelenleg élő két hatalmas fánk 380 éves, hatalmas kerülettel. A legnagyobb átmérőjű fa kerülete 624 cm, míg a kisebb, de így is hatalmas fa kerülete 558 cm.

2019 tavaszán Kőtelek település lesz a házigazdája a találkozónak, majd ősszel községünk Bácsborsód település lesz a házigazda és mi is létrehozzuk a Rákóczi fák emlékparkját.

   

  

 

 

Betegséglexikon